keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Mikämikä-päivien työpajan suunnitelma

Menemme siis 8.3 ja 15.3 Vaajakummun ja Mankolan kouluille Mikämikä-päiville toteuttamaan opetuskokeiluja työpajan merkeissä. Aiheena meillä on siis tämä Ulkonäköpaineet. Tässäpäs olisi hieman meidän työpajan suunnitelmaa, joilla mennään. Ryhmämme jakautuu kahtia ja opetamme Vaajakummussa luokissa 9A ja 9B. Mankolassa opetamme myös luokissa 9A ja jaetussa 9B luokassa.

Ulkonäköpaineet työpajasuunnitelma

  • Tavoitteet: Saada oppilaat ajattelemaan käsittelemiämme asioita kriittisesti
  • Käsittelemme ulkonäköpaineisiin liittyviä ilmiöitä nuorten keskuudessa
  • Käymme läpi aiheet: yleisesti ulkonäköpaineet, kuvanmuokkaus, julkkikset, fitness ja kauneusleikkaukset
  • Työpajassa integroidaan kuvaamataitoa ja mediakasvatusta
  • Välitunnit pidetään aina 45 minuutin välein, ruokailuun 30min aikaa opettajan kanssa sovittuun aikaan
  • Tarvikkeina isot A3 -paperit, piirustusvälineet, tabletit 5-7 kpl/luokka joissa on perfect365 ohjelma, oppilaiden älypuhelimet ja perus esitelmänpitovälineet

09.00-09.45 Pitäjien esittelyt, aiheeseen johdattelu (yleisesti ulkonäköpaineista), oppilaat katsovat itse meidän blogia tableteilla + keskustellaan mitkä aiheista kiinnostaa ja miksi, 15 minuuttia annetaan piirustusten tekemiseen (miehet tekee naisista ja toisinpäin unelmakumppanin)

10.00-10.45 Käydään läpi piirustukset, jos ei ehdi edellisellä tunnilla, teoriaa kuvanmuokkauksesta ja julkkiksista, muokataan meidän ottamat kuvat tableteilla perfect 365 -ohjelmalla ja esitellään, näytetään blogista kuvanmuokkauskuvat ja muut havainnollistavat (taustalle pyörimään)

11.15-12.00 Fitness teoriaa ja johdatteleva video + keskustellaan, kauneusleikkaukset teoriaa
(sopimuksen ja havainnollistava video ja keskustellaan
mukaan)

12.15-13.00 Tietovisa opetetuista aiheista käyttäen Kahoottia, keskustellaan aiheista ryhmissä ja vetäjät ryhmiin

Alla on vielä kuva meidän lähettämästä mainosposterista Vaajakumpuun!


torstai 11. helmikuuta 2016

Fitness

Käsitykset ulkonäköpaineista ovat muuttuneet nopeasti. Vain muutama vuosi sitten, kun me olimme yläasteikäisiä, ihannoitiin langanlaihaa vartaloa. Anoreksia saattoi olla tällöin melko yleistä. Nykyään tavoitellaan lihaksikasta ja timmiä vartaloa, joka saavutetaan säännöllisellä kuntosalitreenillä ja terveellisellä ruokavaliolla. Tämä näkyy jo yläkouluikäistenkin keskuudessa, ja paineet elää tällaista kurinalaista elämää ovat pinnalla.

Kuvat täältä ja täältä

On hienoa, että terveelliset elämäntavat ja liikunta kiinnostavat nuoria. Erilaisille kuntosaliohjelmille ja ruokavalioille on kova kysyntä. Yhä useampi liikkuja hommaa personal trainereita avukseen kuntosalille ja muualle. Fitness on nykyään monen nuoren harrastus. Fitness on hyvä asia, kunhan se ei mene liiallisuuksiin. Se voi johtaa joissakin tapauksissa syömishäiriöihin, kuten vuoden 2010 suomenmestarille Nora Yrjölälle on käynyt. Lisää aiheesta voi lukea täältä.

Kuvat täältä

Fitness jakaa paljon mielipiteitä. Olemme tuoneet esiin muutamia näkökantoja aiheesta.

 ”Laji itsessään ei ole ongelma.”  - ravitsemusneuvoja Patrik Borg
 "Fitness voi olla elämäntapa, mutta jos siitä tulee uskonto, ollaan menossa väärään suuntaan." - Tiia Willman, täältä  
"Fitness on kuin sallittu syömishäiriö." - Laura Annika, täältä

Kuvat täältä





Fitnessjulkkikset ovat esikuva usealle nuorelle. Lajia näkee esimerkiksi televisiossa ja lehdissä. Julkkikset voivat olla myös hyvänä esimerkkinä nuorille. Fitnesspäiväkirjoissa Eevi harmittelee nuorten ulkonäköpaineita: http://www.katsomo.fi/#!/jakso/483385?toista

"En ole millään tavalla itserakas tai nenäkäs ketään muuta kohtaan, jos annan itselleni kympin. Se vaan kielii siitä, että olen opetellut olemaan itseni kanssa sinut, ihan sama miltä näytän." - Eevi Teittinen


Fitness voi olla lajina ulkonäkökeskeinen. Kisalavoilla arvostellaan myös ulkonäköä, joten pelkän timmin ja lihaksikkaan kropan lisäksi arvostellaan hiukset, meikit, poseeraukset ja ulkonäkö muutenkin. Ulkonäköpaineet saattavat muokata nuoren identiteettiä, jos lajin ulkonäkökeskeisyys johtaa tunteeseen omasta riittämättömyydestä. Fitness ei sovi nuorille, joilla ei ole vielä vahvaa identiteettiä ja itsetuntoa. Kehon muovaamisen kautta hyväksynnän hakeminen, erityisesti epäterveellisellä tavalla, ei ole oikea tapa etsiä itseään ja identiteettiään.

Lopuksi linkkejä suosittuihin fitness- ja hyvinvointiaiheisiin blogeihin:

Kuvien muokkaus

Facebook, Instagram, Snapchat ja muut sosiaaliset mediat ovat tehneet helpoksi kuvien ja videoiden lataamisen, kommentoimisen ja jakamisen. On helppoa ja nopeaa seurata mitä kavereille, tutuille ja julkkiksille kuuluu. Kuvien määrä ja niihin panostaminen on kuitenkin luonut paineita kuvien laadusta ja ulkonäöstä.

Suuret tykkääjämäärät yhdistetään usein hienohin kuviin ja saattavat kohottaa itsetuntoa. Tykkääjien huomioon on mahdollista tulla riippuvaiseksi. (Kuva: https://www.pinterest.com/pin/321866704595337185/)

Toisen kuvien negatiivinen kommentoiminen ja kommentoimatta jättäminen saattavat tehdä olon riittämättömäksi. Seuraajien ja tykkäysten määrä liitetään usein hyvään ulkonäköön ja hienoihin kuviin. Sen vuoksi monet näkevät paljon aikaa ja vaivaa kuvien ottamiseen ja muokkaamiseen. Kuvien muokkaaminen on tehty helpoksi, sillä esimerkiksi Instagramissa on mahdollisuus muokata kuvia eri filttereillä, joilla on mahdollista vaihdella valaistuksia, varjostuksia ja värejä.  Eri ohjelmilla pystyy myös tehdä kasvoista virheettömiä ja vartalosta hoikempia tai muodokkaampia. Kuvanmuokkaus onkin todella yleistä kaikissa medioissa.



(Kuvat: http://vivas.fi/katso-ennen-ja-jalkeen-photoshop-kuvat-tunnetuista-julkkiksista/)

(Kuva :http://starecat.com/justin-bieber-calvin-klein-before-after-photoshop/)
 
Blogeissa on mahdollista postata esimerkiksi matkustelusta, muodista, ruuanlaitosta sekä omasta arkielämästä. Blogit ovat hyvä keino ilmaista itseään ja vaikuttaa ihmisten asenteisiin. Blogit voivat antaa kuitenkin vääristyneen kuvan todellisuudesta, sillä kirjoittaja saattaa haluta luoda täydellisen kuvan elämästään. Todellisuudessa kuvat ovat hyvin harkittuja ja tekstistä sekä kuvista ei aina välity tunteet, jotka liittyvät kyseiseen tilanteeseen. Kuvien ottamiseen on käytetty paljon aikaa ja ne ovat aseteltuja, vaikka näyttävät yhdellä kerralla otetuilta tilannekuvilta.

Suosituilla blogeilla on omat rahoittajansa ja niissä mainostetaan usein erilaisia merkkejä ja palveluita, minkä vuoksi erityisesti bloggaajat ja rahoittajat haluavat antaa epärealistisen hyvän kuvan tuotteista. (Kuva: http://karooo-sweetlife.blogspot.fi/2016/02/spring-inspiration.html)

Tämän vuoksi on äärettömän tärkeää olla kriittinen kuvien suhteen. Kuvat sosiaalisessa mediassa, lehtien sivuilla tai mainoksissa eivät ole todellisia, vaan muokattuja. Ne tuovat lukijoille ulkonäköpaineta, kun katselija luulee pystyvänsä näyttämään samalta, mikä on mahdotonta. Lopuksi vielä upotettu video Youtubesta, jossa näytetään prosessi kuvan ottamisen ja sen julkaisemisen välillä.

Video otettu Youtubesta: Dove US

Pari uutista ulkonäköpaineista

Silmään ponnahti pari uutista, jotka oli vain pakko postata. Uutiset ovat jo parin vuoden takaa, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö asia olisi muuttunut ulkonäköpaineiden osalta. Sanoisimme, että asia on muuttunut suuremmaksi, mitä se oli uutisten aikana.

Sivulle pääsee tästä

Ensimmäinen kuva on otettu Ilta-Sanomista. Kyse on siis some-kampanjasta nimeltä #kutsumua, jossa omiin selfieihin on kirjoitettu lapulle haukkumasanoja, jotka kuvan ottaja on korvannut itseä kehuvilla sanoilla. Näistä kuvista oli huomattu, että suurin osa haukkumasanoista liittyi ulkonäköön, kuten sanat "ruma" ja "läski". Uutisessa sanotaan, että tyttöjen kauneusihanteet ovat kapeampia, kuin poikien, joka näkyy siinä, että otetaan itsestään kuvia jäljitelläkseen julkkiksia. Kertooko tämä siitä, että henkilöä haukutaan, jos henkilö ei sovi kauneusihanteiden mukaiseen massaan?

Sivulle pääsee tästä

Kalevassa julkaistiin tällainen uutinen, jossa kerrotaan että Demi -lehden teettämän kyselyn mukaan tyttöjen ulkonäköpaineet ovat liian suuria. Ulkonäköpaineita kertoi omaavansa suurin osa kyselyyn vastanneista 12-19 vuotiaista tytöistä. Paineita eniten tuottivat tyttökaverit, sen jälkeen televisio, mainokset ja lehdet. Tytöt kertoivat myös ihailevansa eniten persoonallisuutta ja ulkonäköä idoleissaan, ei niinkään kuuluisuutta tai rahaa. 

Julkkisten vaikutus käyttäytymiseen

Kuten aiemmassa julkkis -postauksessa sanottiinkin, julkkiksilla on suuri vaikutusvalta vallalla oleviin kauneusihanteisiin ja niihin, mitkä ovat seuraavia kauneusihanteita. Tämän lisäksi julkkiksilla on vaikutusvaltaa niin siihen, miten nuori pukeutuu että siihen, miten nuori käyttäytyy ja mitkä arvot nuori omaa. Kaikenkaikkiaan nuoren esikuva vaikuttaa monipuolisesti nuoren elämään ja olemiseen.

Esikuvat voivat vaikuttaa elämiseen joko positiivisesti tai negatiivisesti. Positiivista se on esimerkiksi silloin, kun halutaan elämään inspiraatiota ja esikuva on se henkilö, jolta sitä saa. Jos nuori unelmoi laulajan urasta, joku artisti voi antaa inspiraatiota jatkaa harrastustaan tai vaikkapa antaa rohkeutta toteuttaa unelmansa ja kohota huippuartistiksi. Toisaalta, negatiivista se on silloin, kun esikuvaan samaistutaan liikaa ja aletaan hakemaan identiteettiä esikuvastaan. Jos esikuva käyttää tiettyjä vaatteita, on nuorenkin pakko saada samat vaatteet ja ulkonäkö. Tämä ei ole pienissä määrin negatiivista, mutta tärkeintä on, että nuori on oma itsensä, vaikka ihannoikin jotain julkisuuden henkilöä. Tärkeää on kuitenkin ottaa huomioon eri mielenterveyden ongelmat: todennäköisesti henkilö, jolla tällainen taipumus on, voi toteuttaa myös nekin asiat, joita esikuva itsekin katuu.


Kuvat otettu Googlesta

Julkkiksilla ja sitä mukaa esikuvilla on paljon vaikutusta nuoren pukeutumiseen. Esikuvan tullessa esim. tuotteen kasvoiksi, nuori voi alkaa käyttämään kyseistä tuotetta sen takia, koska esikuva tukee tuotetta. Tämä on kuitenkin suurimmaksi osaksi bisnestä. Sama pätee myös vaatetukseen ja muuhun ulkonäköön. Jos samaa vaatetta ei taloudellisen tilanteen takia saa, hankitaan vaatteesta halvempi versio. Tämä näkyy nykymaailmassa siinä, että nuoret pukeutuvat yhä paljastavammin ja aikuismaisemmin. On nykyisin mahdotonta joissain tapauksissa arvata lapsen oikea ikä: 14 vuotias näyttääkin ihan 18 vuotiaalta! Julkkisten ollessa esim. Adidaksen mainoksessa saa aikaan sen, että tuotetta ostetaan enemmän, näin kulutus vaatteisiin on runsaampaa ja julkkisten käyttämiä merkkivaatteita suositaan. Vaatteista on ikäänkuin tullut "cooliuden" merkki. 



Kuvat otettu Googlesta

On hyvä ottaa huomioon myös toinenkin näkökulma aiheeseen. Suinkaan kaikki nuoret eivät seuraa julkkiksia ja muotia, mutta niitä seurataan, koska ei haluta tulla kiusatuksi. Julkkikset ja heidän tukemansa tuotteet (vaatteet ja muut) ovat niin suosiossa, että nuori voi kokea painetta siitä, jos hän ei kuulu tuohon massaan, mihin muut sopivat. 

Lävistykset ja tatuoinnit

Nykyään hyvin yleinen ulkonäön muokkaus keino on lävistysten sekä tatuointien otto. Ennen tatuointien ajateltiin kuuluvan vain merimiehille sekä rikollisille, mutta nykyään yhä useammalla on tatuointi. Tatuointeja otetaan hyvin erilaisista syistä. Toiset haluavat kaunistaa kehoaan niillä, joillekkin tatuoinnin ottaminen symboloi jotain. Tatuoinneilla voidaan myös kunnioittaa ja muistaa läheisiä piirtämällä ihoonsa ihmisten kuvia tai muita tärkeitä asioita. Vielä tänäkin päivänä kuitenkin löytyy ammattiryhmiä, joissa esillä olevia tatuointeja ei katsota ammatti-imagoon sopiviksi, kuten juristit tai poliisit.


Tatuointitekniikoiden sekä musteiden kehityttyä, on yhä enemmän alettu tatuoida värillisesti sekä yksityiskohtaisemmin. Tämä mahdollistaa mitä erilaisimpien tatuointien toteutuksen. Tatuoimista käytetään myös kosmeettisten tatuointien tekoon kuten kulmakarvojen tai huulien värin voimistamiseen, kauneuspilkkujen tekoon tai silmien rajauksiin.


Myös lävistysten ottaminen on yleistynyt. Jo pienille tytöille laitetaan korviksia varten rei´ät. Lävistystekniikoidenkin kehittyminen on mahdollistanut lävistysten tekemisen eri puolille kehoa. Jotkut ihmiset käyttävät lävistyksiä shokeeratakseen muita ihmisiä tai herättääkseen huomiota itsestään. Nykyään käytössä on sellaisiakin tekniikoita kuin implantit tai body altering. Implanteilla kehoon voidaan tehdä 3D:n tapaan erilaisia ulottuvuuksia, jotka voivat olla tietyn muotoisia kuten tähtiä tai sydämmiä. Implanttien avulla päähän voi muotoilla myös sarvet. Implantit voidaan laittaa kokonaan ihon alle tai niistä voidaan jättää puolet esille korumaisesti.  Body alteringilla tarkoitetaan erilaisia, useimmiten kirurgisia, ulkonäköä muuttavia toimenpiteitä. Esim.korvien muokkaaminen teräviksi, kielen halkaisu tai kielen alla olevan jänteen poistaminen. Näitä toimenpiteitä tehdään voimakkaan esteettisen vaikutuksen aikaansaamiseksi.

Dennis Avner aka Catman
Kuva Googlesta

Erik "The Lizardman" Sprague
Kuva Googlesta

Näitäkin ulkonäön muokkaamistapoja tulisi harkita pitkään sekä miettiä niiden hyvät että huonot puolet. Tatuoinnit sekä lävistykset ovat pysyviä muutoksia. Vaikka ne voidaankin nykyään poistaa kehosta, jää niistä silti arpi muistuttamaan asiasta. Tatuointien poistaminen on vaikeaa sekä kallista ja vaikka tatuointi saataisiinkin pois, jää ihoon pysyvä merkki tatuoinnin olemassa olosta. Radikaalien lävistysten korjaus on myös työläs prosessi. Kehon muokkaaminen takaisin entisen tasoiseksi, vaatii kalliita sekä suuria leikkauksia eikä keho silti näytä samalta kuin ennen lävistystä. Siksi onkin tärkeää, miettiä tatuointien sekä lävistysten ottamista tarkasti. 

Julkkisten vaikutus kauneusihanteisiin

Media levittää nuorille helposti kauneus standardeja, joihin ihmisten pitäisi pyrkiä elämässään. Mediassa kauneusihanteita levittävät kuitenkin niissä esiintyvät julkkikset ja mallit, joihin keskitymme tässä postauksessa. Julkimot levittävät helposti median avulla sanomaa, esim. "olet liian iso" ja "hiuksesi eivät ole tarpeeksi tuuheat" jne. Näitä pitää osata kuitenkin katsoa kriittisellä silmällä. 

Voisikin sanoa, että mitä isompi faniperusta julkkiksella on, sitä helpommin faneja pystytään "manipuloimaan". Suurella idolilla on yllättävän paljon vaikutusvaltaa nuoren elämässä, jolloin nuori ottaa idolilta vaikutteita. Jos idoli kehuu jotain hiustuotetta toisen tuotteen sijaan, esimerkiksi, nuori tulee todennäköisesti kokeilemaan sitä jossakin vaiheessa, tai ainakin miettimään. Julkkikset määrittelevät kauneusihanteita tällä tavoin.

Fanikommentti Youtubessa Covergirlin "IT-Girl" Taylow Swiftista

Kauneusihanne tulee julkisemmaksi silloin, mitä enemmän julkkikset sitä käyttää. Nykyään esimerkiksi Nicki Minaj ja Kim Kardashian ovat ison pepun sanansaattajia, joka muutti kauneusihannetta siihen suuntaan, että ihaillaan muodokkaita takamuksia. Kauneusihanteet koskevat myös miehiä, sillä naiset ihannoivat yhä enemmän Calvin Klein -mallien tapaisia miehiä ja nykyään yhä lihaksikkaampi vartalo on suosiossa. Tämä tekee miehille ulkonäköpaineita. Kulttuurin kauneusihanteista viis, media ja sen näyttämät julkkikset suuntaavat kauneusihanteita kansainvälisesti! Alla kuva kauneusihanteista naisilla - naiset siis valitsivat parhaimman näköiset kasvot. Kuvissa myös kasvojen piirteet, jotka ovat tulleet eri julkkiksilta ihanteiksi. Emme saa unohtaa myös vartalon kauneusihanteita!


Kaikille näille kauneusihanteille on kuitenkin tullut vastaväitteitä ja erilaisia kampanjoita. Yksi näistä on esimerkiksi Doven kampanja, jossa malleina on vain tavallisia ihmisiä - selluliitteineen ja raskausarpineen. Alla on kuitenkin vielä upotettu video vartalon kauneusihanteista Youtubesta. Video on siis kunto-ohjaajan tekemä, joka saa kritiikkiä vartalostaan ja "muokkaa" itsensä kauneusihanteiden mukaan.

Video Youtubesta: blogilates


Fanikommentti -kuva ja tietoja on otettu ja käännetty wordpress -sivulta: täältä

Kauneusleikkaukset

Tämä aihe herättää monenlaisia ajatuksia. Toiset ovat vahvasti niitä vastaan, kun taas toiset ovat 100% niiden puolella. Jokaisella on oikeus päättää omasta vartalostaan ja siitä mitä sille tekee, mutta on tärkeää muistaa pohtia leikkausta monelta kannalta ennen kuin menee muuttamaan omaa kehoaan ikuisesti. 

Kuva Googlesta

Yleisimpiä toimenpiteitä naisilla on rintaleikkaukset, rasvaimut sekä kasvokirurgia. Miehet taas suosivat rasvaimua, vatsan muotoiluleikkausta sekä intiimikirurgiaa. Jokainen menee kauneuskirurgin puheille erilaisista syistä. Varsinkin vanhemmat naiset hakeutuvat veitsen alle piilottaakseen vanhenemisen mukana tuomat piirteet. Nuorilla usein syynä on huono itsetunto ja tyytymättömyys omaan ulkonäköön. Taustalla voi myös olla jonkin sairauden tai onnettomuuden takia syntyneitä epämuodostumia tai muita sen mukana tuomia "ongelmakohtia" kuten arpia. 

Kuva Googlesta

Kauneustoimenpiteinä pidetään leikkausten lisäksi myös erilaisten täyteaineiden kuten botoxin käyttöä sekä erilaisia laserhoitoja kuten karvanpoistoa. Jokainen näistä operaatioista maksaa hyvin paljon, tuhansia euroja. Joten rahallisestikaan kauneusleikkaukset eivät ole mikään pieni asia. Jotkut hakeutuvat kauneusleikkauksiin, koska saattavat sairastaa syömishäiriötä tai BDD:tä. BDD on sairaus, jota kutsutaan myös nimellä "kuviteltu rumuus". BDD:tä sairastava ihminen pitää itseään muodottomana tai hirviömäisenä eli hänellä on fiksaatio kuvitellusta tai pienestä viasta. Tällainen henkilö hakeutuu aina vain uudelleen leikkauksiin, koska ei ole ikinä tyytyväinen lopputulokseen. Myös muilla kuin tätä sairautta sairastavilla, voi kauneusleikkauksissa käyminen jäädä niin sanotusti päälle. Aina löydetään itsestä uusi kohta, jota halutaan muokata jolloin kierre kauneusleikkauksissa käymiseen alkaa. 

Kauneusleikkauksia ja -toimenpiteitä on harkittava kunnolla loppuun asti. Kauneusleikkauksiin ei saa mennä hetken mielijohteesta, vaan päätöksen pitää olla tarkasti harkittua. Ennen kauneusleikkausta on hyvä miettiä myös omia hyviä puolia sekä keskustella läheisten ja jopa joskus psykologin tai muun ammattilaisen kanssa. On tärkeä myös miettiä tulevaisuutta, onko tulevaisuudessa varmasti vielä tyytyväinen päätökseensä vai pitäisikö vielä miettiä? Kuten jokaisessa leikkauksessa, myös kauneusleikkauksissa on riskinsä. Leikkaus voi mennä pieleen eikä oma keho muovaudukkaan haluamalla tavalla. Myös erilaiset komplikaatiot ovat mahdollisia. Vaikka kauneusleikkauksissa ei varsinaista ikärajaa olekkaan, vastuullisesti toimivilla klinikoilla ikärajana on 18-vuotta. Onkin tärkeää, että varsinkin nuorten kohdalla kauneusleikkauksiin ei kiirehdittäisi, koska keho muuttuu aikuisikään asti sekä samalla myös oma ajattelu kehittyy aikuismaisemmaksi ja nuorena tehtyä leikkausta saattaa aikuisiällä katua. 

Kuva Googlesta

Viime aikoina julkkikset ovat puhuneet paljon silikonirinnoista. Muutamat nuorten esikuvat ovat julkisesti kertoneet suurentaneensa rintojaan, koska kokivat oman naiseutensa ja sitä myötä itsetunnon kärsivän pienten rintojen takia. Myös tunnettu povipommi Maisa Torppa kirjoitti blogissaan vuosi sitten siitä, kuinka rinnat naisen tekevät. Hänen mielestään jokaisella naisella pitäisi olla isot rinnat miesten kiihottamiseksi. Hänen mielestään olisi epäreilua pakottaa miehet kiihottumaan pienistä rinnoista,koska jumala on luonut naiselle rinnat suvun jatkamista varten. Tämä blogikirjoitus sai aikaan suuren keskustelun naisten ulkonäöstä sekä varsinkin rinnoista. Moni julkisuuden henkilö sekä monet bloggaajat kirjoittivat Maisan postauksen innoittamana itse postauksen. Hyvin monessa kirjoituksessa pääpointtina oli se, että naiset eivät ole tällä planeetalla vain miellyttämässä miehiä eikä vain ulkoisten asioiden tulisi merkitä parisuhteissa, miesten tulisi arvostaa naisia myös sisäisten ominaisuuksien vuoksi.  Totuushan on se, että tissit, rinnat, miksi niitä nyt haluaakaan kutsua, eivät määrittele naista. Naisten kunnioitus ei saa olla kiinni tissien koosta, vaan jokainen tulee hyväksyä sellaisena kuin on, niin sisäisesti kuin ulkoisesti. Tärkeintä kuitenki on, että tyttö tai nainen hyväksyy itse itsensä sellaisena kuin on!

Tässä linkki Maisan postaukseen: Tissit kunniaan!



Lähteenä käytetty ja lisätietoa Anna Bäsèn kirjasta: Kaikki mitä haluat tietää kauneustoimenpiteistä.


keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Julkkiksiin samaistuminen

Varsinkin murrosiässä muun muassa kehon muutokset aiheuttavat sen, että identiteettiä joudutaan rakentamaan uudestaan. Tätä identiteetin rakentumista kutsutaan identiteettikriisiksi. Kriisin aikana nuori ottaa vaikutteita ympäröivän yhteiskunnasta, kulttuurin normeista ja peilaa itseään ympäristöönsä: muokkaa käsitystään itsestään saamansa palautteen avulla. Samaistuminen johonkin henkilöön on identiteetin rakentumisessa keskeistä.

Jokaisella meistä on joku idoli ja esikuva elämässämme, oli se sitten muusikko tai näyttelijä. Seuraamme esikuvamme elämää ja ihannoimme henkilöä kaikessa, mitä hän tekee. Julkkiksiin samaistuminen aiheuttaa sen, että julkimoiden pukeutumista ja käyttäytymistä jäljitellään. Julkisuuden henkilöstä tulee nuorelle niin suuri esikuva, että halutaan olla samanlainen tai yhtä taitava. Samaistuminen on arkipäivää, se antaa viihdykettä elämäämme ja iloa arkeen ja silmään. Tästä huolimatta, kauneusihanne, jonka saamme idolistamme voi aiheuttaa meille ulkonäköpaineita olla samanlainen.

Toisaalta, johonkin julkimoon samaistuminen voi olla toisesta näkökulmasta vaarallista. Ihannoimme esim. julkkiksen kuvia, jotka voivatkin olla muokattuja. Samaistuminen rakentaa identiteettiä, jolloin oma kauneusihanne muokkautuu oman esikuvansa mukaan. Tilanne voi olla kohtalokas silloin, kun oma vartalo tai muu ulkonäkö ei vastaakkaan julkimosta saatuun kauneusihanteeseen. Tällöin aloitetaan ruuan kontrollointi, kuntoilu tai jopa kehon muokkaus. Jos ihanteeseen ei voida päästä, voidaan vaipua jopa vakavaankin masennukseen. Alla on pari kuvaa, joiden henkilöt ovat varmasti joidenkin esikuvia. Kuvissa nähdään, miten henkilö esiintyy mediassa ja miltä henkilö oikeasti näyttää.



Kuvat otettu Googlesta

Kuvista nähdään, kuinka tärkeää on ajatella omia esikuviakin kriittisesti, eikä antaa heidän vaikuttaa omaan itsetuntoon niin voimakkaasti. Julkkiksetkin haluavat näyttää hyvältä mediassa, joka voi antaa nuorelle väärän kuvan julkkiksesta ja näin vääristää nuoren kauneusihanteita ja luoda ulkonäköpaineita - vaikka mitkään ihannoiduista kuvista ei ole 100% aitoja.

Ulkonäön muokkaaminen

Ulkonäköä voi muokata monella eri tavalla. Voimme muuttaa ulkonäköämme radikaalisti tai pienillä muutoksilla. Pienimpänä muutoksena voimme leikata ja värjätä hiuksia tai esim. laittaa pidennykset. Radikaaleja muutoksia on mm. kauneusleikkaukset ja tatuoinnit. Näillä keinoilla ihmiset voivat vaikuttaa omaan ulkonäköönsä, sekä kontrolloida omia ulkonäköpaineitaan. Joissakin tapauksissa julkkisten esimerkki vaikuttaa oman ulkonäön muokkaamiseen. Tässä postauksessa keskitymme miesten ja naisten pienimpiin muutoksiin. 

Meikkaaminen

Meikkaamista on monenlaista, mutta jokaisella tavoitteena on näyttää hyvältä ja esim. peittää omat virheet, riippumatta siitä meikkaako vain itsensä takia tai toisten. Toiset meikkaavat hyvin luonnollisesti, toiset taas muuttavat ulkonäköään totaalisesti meikin avulla. Netistä löytyy monia eri meikki tutorial videoita, joista moni opettelee itse meikkaamisen salat. Kannattaa muistaa, että esim. punaisuuden tai finnien peittäminenkin on eräänlaista meikkaamista. Joillekin meikkaaminen on arkipäivää ja jotkut taas kokevat sen ehostukseksi erilaisia juhlia varten. Ei pidä unohtaa, että miehetkin meikkaavat.

Video otettu YouTubesta: NikkieTutorials

Hiukset

Hiusten leikkuu ja värjäys on jokaiselle tuttu asia. Hiuksia voidaan muokata monella eri tavalla perus leikkuusta hiusten totaaliseen hiusten muotoiluun käyttäen eri apuvälineitä. Varsinkin hiustenpidennykset ovat suosiossa. Nykymaailmassa ei kuitenkaan saateta tunnistaa esim. hiusten pidennyksiä, sillä tekniikka on kehittynyt valtavasti. Välillä saattaa kuitenkin tapahtua vahinkoja.

Video otettu YouTubesta

Kuvat Googlesta

Kynnet ja ripset

Kynsien ja ripsien laittaminen ja pidentäminen on yleistynyt valtavasti 2000-luvulla. Nämä eivät ole kuitenkaan täysin ilmaisia. Hintaa vastaan ammattilainen voi liikkeessä laittaa ripset ja kynnet, mutta niitä voi tehdä myös kotikonstein. Kynsien ja ripsien laitossa keskeistä on näyttää aina hyvältä, vaikka henkilö olisikin herännyt minuutti sitten.

Hampaiden valkaisu ja solarium

Nämä kaksi ovat yllättävän yleisiä keinoja vaikuttaa omaan ulkonäköönsä, jos henkilö ei ole siunattu ruskettuneella iholla ja valkoisilla hampailla. Asiaan voi vaikuttaa myös julkkisten esimerkki ja "täydellisyys". Nykyiseen kauneusihanteeseen ei tietääkseni, valitettavasti, kuulu ruskeat hampaat ja valkoinen iho. Näihin kuuluu tietenkin riskejä, jotka ovat joidenkin mielestä kiistanalaisia: ihosyöpää ja hampaiden kiilteen kuluminen. Rusketuksen saa myös muilla konsteilla: auringon ottamisella, purkki rusketusaineella ja suihkurusketuksella


Kuvat otettu Googlesta

Tässäpäs oli hieman pieniä tapoja muokata omaa ulkonäköä. Myöhemmässä postauksessa keskitymme puolestaan radikaaleihin tapoihin. Kuten aikaisemmin sanottiin, julkimot voivat esimerkillään vaikuttaa paljon nykypäivän kauneusihanteihiin ja sitä kautta ihmisten ulkonäköpaineisiin ja ulkonäön muokkaamiseen. 



maanantai 8. helmikuuta 2016

Totuus kuvien takana: Essena O'Neill

Julkkiksiin ryhmämme päätti limittää myös mallit, varsinkin instagramin mallit, koska insta on melko iso asia nuorten elämässä. Instajulkkiksista ensimmäisenä mieleen tuleekin todennäköisesti hienot ja kauniit kuvat, joita mallit postaavat päivittäin. Totuus kuitenkin on, että joidenkin kuvien ottamiseen kulutetaan paljon aikaa ja kuvat ovat suunniteltu huolella.

Päätin aloittaa tän blogin Essena O'Neill:in tekemällä videolla. Kyseinen henkilö on, tai siis oli kuuluisa instagram ja eri vaatemerkkien malli, joka päätti lopettaa sosiaalisen median. Videoon on upotus alapuolella, mutta kerron videosta myös pari pääasiaa. 


Videossa Essena kertoo, että kaiken saaminen sosiaalisessa mediassa ei merkitse mitään oikeassa elämässä ja kaikki mitä hän teki oli vain saadakseen lisää katsojia, kommentoijia ja tykkäyksiä. Seuraajien haalimisesta tuli oikeastaan ikään kuin noidankehää: mikään ei riittänyt. Tykkäyksien haaliminen jne. esti häntä tulemasta sellaiseksi henkilöksi, keneksi hänen olisi pitänyt tulla. Essena ei itse edes tiedä kuka oikeasti on ja mihin hän uskoo. Hän kertoo myös videolla, että jopa eri tuotteiden promotointi on todella käskytettyä: käsketään pitämään tuotetta tietyssä asennossa kuvassa tai käsketään ranskalaisin viivoin sanomaan ne tietyt asiat videolla.

Tärkeää on siis muistaa, että joidenkin kuvien ottamiseen on kulutettu runsaasti aikaa ja usein kuvat ovat muokattuja jollain tavalla. Kuten Essena videolla kertookin, sosiaalinen media, jopa instagram on eräänlaista bisnestä, jossa mallit saavat rahaa promotoidessaan tuotetta. Tätä puolta ei yleensä nosteta esiin. Nuoret ottavat oppia kuuluisuuksista instagramissa Essenan tavoin ja alkavat havitella samanlaista vartaloa tai elämää, joka ei välttämättä edes ole "totta". Aiheesta lisää myöhemmin.