torstai 11. helmikuuta 2016

Fitness

Käsitykset ulkonäköpaineista ovat muuttuneet nopeasti. Vain muutama vuosi sitten, kun me olimme yläasteikäisiä, ihannoitiin langanlaihaa vartaloa. Anoreksia saattoi olla tällöin melko yleistä. Nykyään tavoitellaan lihaksikasta ja timmiä vartaloa, joka saavutetaan säännöllisellä kuntosalitreenillä ja terveellisellä ruokavaliolla. Tämä näkyy jo yläkouluikäistenkin keskuudessa, ja paineet elää tällaista kurinalaista elämää ovat pinnalla.

Kuvat täältä ja täältä

On hienoa, että terveelliset elämäntavat ja liikunta kiinnostavat nuoria. Erilaisille kuntosaliohjelmille ja ruokavalioille on kova kysyntä. Yhä useampi liikkuja hommaa personal trainereita avukseen kuntosalille ja muualle. Fitness on nykyään monen nuoren harrastus. Fitness on hyvä asia, kunhan se ei mene liiallisuuksiin. Se voi johtaa joissakin tapauksissa syömishäiriöihin, kuten vuoden 2010 suomenmestarille Nora Yrjölälle on käynyt. Lisää aiheesta voi lukea täältä.

Kuvat täältä

Fitness jakaa paljon mielipiteitä. Olemme tuoneet esiin muutamia näkökantoja aiheesta.

 ”Laji itsessään ei ole ongelma.”  - ravitsemusneuvoja Patrik Borg
 "Fitness voi olla elämäntapa, mutta jos siitä tulee uskonto, ollaan menossa väärään suuntaan." - Tiia Willman, täältä  
"Fitness on kuin sallittu syömishäiriö." - Laura Annika, täältä

Kuvat täältä





Fitnessjulkkikset ovat esikuva usealle nuorelle. Lajia näkee esimerkiksi televisiossa ja lehdissä. Julkkikset voivat olla myös hyvänä esimerkkinä nuorille. Fitnesspäiväkirjoissa Eevi harmittelee nuorten ulkonäköpaineita: http://www.katsomo.fi/#!/jakso/483385?toista

"En ole millään tavalla itserakas tai nenäkäs ketään muuta kohtaan, jos annan itselleni kympin. Se vaan kielii siitä, että olen opetellut olemaan itseni kanssa sinut, ihan sama miltä näytän." - Eevi Teittinen


Fitness voi olla lajina ulkonäkökeskeinen. Kisalavoilla arvostellaan myös ulkonäköä, joten pelkän timmin ja lihaksikkaan kropan lisäksi arvostellaan hiukset, meikit, poseeraukset ja ulkonäkö muutenkin. Ulkonäköpaineet saattavat muokata nuoren identiteettiä, jos lajin ulkonäkökeskeisyys johtaa tunteeseen omasta riittämättömyydestä. Fitness ei sovi nuorille, joilla ei ole vielä vahvaa identiteettiä ja itsetuntoa. Kehon muovaamisen kautta hyväksynnän hakeminen, erityisesti epäterveellisellä tavalla, ei ole oikea tapa etsiä itseään ja identiteettiään.

Lopuksi linkkejä suosittuihin fitness- ja hyvinvointiaiheisiin blogeihin:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti